perjantai 9. toukokuuta 2008

Julkisesti, minä sanon teille!

Vappupäivänä Kyösti Kallion patsaalla sai taas kuulla puheita. Onneksi Matti Vanhanen ja kuntaministeri Mari Kiviniemi olivat molemmat ymmärtäneet yhden tärkeän hyvän vappujuhlan periaatteen - puheet eivät saa olla liian pitkiä. Kymmeneen minuuttiin mahtuu paljon asiaa, mutta paljon jää myös sanomatta. Vanhasen puheesta mieleen jäi vaatimus yhdestä julkisen liikenteen matkakortista, jolla voisi liikkua koko maassa ja kaikilla liikennevälineillä takseja myöten. Hieno ajatus, jota ei teknologian puolesta ainakaan pitäisi olla mahdoton toteuttaa.

Itselläni on kahden kaupungin julkisen liikenteen matkakortit, joista vähintäänkin toinen on aina hukassa. Yhä useampi suomalainen matkustaa kotimaassakin säännöllisesti ja käteisen käyttö on vähenemässä kovaa vauhtia. Pankkikortilla maksaminen vaikkapa busseissa ei useimmissa kaupungeissa ole mahdollista, eikä nopeutensa puolesta toivottavaakaan. Kännykällä maksaminen taas vaatii käytännössä oman palvelunumeron joka kaupunkiin, koska muutoin ei voi tietää minkä kaupungin hinnoilla viestistä velotetaan. Yksi yhteinen kortti välttäisi tämänkin karikon - kaupungit voisivat säilyttää päätäntävallan julkisen liikenteensä hinnoitteluun. Toivottavasti Vanhasen ehdotus ottaa tulta alleen ja uudistusta aletaan viemään eteenpäin.

Julkisen liikenteen käyttö ei kuitenkaan lisäänny kaupungeissa, joissa bussilinjat on huonosti suunniteltu tai vuorot ovat riittämättömät. Huonosti toimiva julkinen liikenne on erityisesti opiskelijoiden ongelma, sillä heillä on harvemmin varaa auton ostoon. Hyvin järjestetty julkinen liikenne parantaa koko kaupungin viihtyisyyttä liikkumisen helpottamisesta aina ilmanlaadun paranemiseen saakka. Joukkoliikenne tulisikin valtuustoista nähdä entistä enemmän kokonaistavaltaisesti kaupungin imagoa parantavana tekijänä pakollisen kuluerän sijaan.

Ja tähänhän on taas mahdollisuus vaikuttaa ensisyksynä kuntavaaleissa.


Juha Iso-Aho
Keskustan Opiskelijaliiton pj

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */