tiistai 14. huhtikuuta 2009

Edarikuulumisia, osa 1.

Koska edustajistovaalit ovat jo ensi loka-marraskuussa on aika pureutua ajankohtaisiin ylioppilaskunnan asioihin. Tämä kirjoitus toimikoon johdatuksena ylioppilaskuntapolitiikan jännittävään tematiikkaan.

Käytin edellisessä edustajiston kokouksessa puheenvuoron, siitä ärsyttävän värisestä vaaleanvihreästä pöntöstä, että meidän edustajien on laitettava käsi sydämelle ja pohdittava ryhmissämme, mistä voimme pitää kiinni, mistä luopua. Lainasin Vanhan testamentin Saarnaajaa. Elämme nimittäin historiallisia aikoja. Ylioppilaskunta on rakentanut kolmannen yo-talonsa ja investoinut muunmuassa Domus Academican maanalaisiin tiloihin(mm. juhlaravintola ja bändikämppiä) ja vanhaan Villa Kuunariin. Edellisestä talo-projektista onkin aikaa jo 100 vuotta, joten tästä perspektiivistä. Vuosittaiset säästötarpeet ovat vähintään 200 000 euroa. HeKO:lla on jo alustavia ehdotuksia säästötoimenpiteiksi!

On siis paineita säästöille, leikkauksillekin. On perin harmillista, mitä olemme oppositiossa toittottaneet, että jäsenistön kukkarolle käydään sumeilematta. Tällä hetkellä hallituksessa olevat ryhmät tuntuvat luottavan eräänlaiseen ikuiseen rahasampoon, joka suoltaa HYY:lle rahaa kuin solkenaan. Käytännössä tämä "sampo" on ollut jäsenmaksun korottaminen ja HYY Yhtymän tuloutustarpeen jatkuva kasvattaminen. On arvioitu, että jos tämä meno jatkuu, niin ylioppilaskunnan käyttörahasto on syöty loppuun vuoteen 2012 mennessä. Nyt ollaan tilanteessa, jossa Yhtymän puolelta ollaan tultu tiukkaan paikkaan. Toimintataloutta ja liiketoimintaa on katsottava kokonaisuutena.

Olemme oppositiossa(erit. HeKO, Oikea edustajistoryhmä, Osakunnat) vaatineet, että on käytävä arvokeskustelua, mikä on ylioppilaskunnan varsinainen ja perimmäinen tehtävä. Mikä on sen ydintoimintaa, jota pitää vaalia, mikä puolestaan kehätoimintaa, josta voitaneen luopua. Mikä on oikeudenmukainen jäsenistö- ja järjestöpalveluiden suhde ja saama tuki? Me haluamme turvata ylioppilaskunnan jatkuvuuden ja jäsenistön tasavertaisen kohtelun!

Seuraavan kerran edustajisto kokoontuu 27.4. päättämään viime vuoden tilinpäätöksestä. 28.5. esityslistalla on Kehys-budjetti, jossa määritellään alustavasti Talousjohtokunnan valmisteleman ja ylioppilaskunnan hallituksen hyväksymän esityksen pohjalta ensi vuoden talouden suuntaviivoista, tuloista ja menoista. Yksittäiselle hyyläiselle konkreettisin asia on jäsenmaksun suuruus. Tämän hetkisten tietojen mukaan sitä ollaan nostamassa, mikä on valitettavaa. Kehys-budjetti on siis käytännössä jäsenmaksun perustelu. Se on lisäksi ohjeellinen väline budjetin valmisteluun. Kehys puolestaan valmistellaan KTS:n eli Keskipitkän aikavälin taloussuunnitelman linjausten mukaisesti. KTS:ää päivitetään joka toinen vuosi, ja tänä vuonna siihen jälleen tartutaan.

Toivon henkilökohtaisesti, että kevään aikana saamme luotua edustajistoon säästötalkoo-hengen päälle, jotta todellisiin rakenteellisiin säästöihin on valmiuksia ensi joulukuun budjetti-edarissa. Konkreettisia säästömahdollisuuksia on paljon, jos on uskallusta tehdä valintoja. Lisäksi mm. UniCafelle ja Ylioppilaslehdelle tulee asettaa jo omistajanäkökulmastakin nousten tiukemmat tulostavoitteet.

Edustajiston kokoukset ovat muuten avoimia, joten olkaa tervetulleita kuuntelemaan debattejamme!

Keväisin säästöterveisin, Kalle Peltokangas

1 kommentti:

Jouni kirjoitti...

Vastahan ne HYYn säästötalkoot ovat jatkuneet viimeiset neljä vuotta. Kaikki helpot ja monet vaikeatkin säästömahdollisuudet on jo käytetty ajat sitten, joten viimeistään KTS:n valmistelussa joudutaan ottamaan kantaa vaikeisiin asioihin.

Säästötarpeet (jotka ovat muutaman vuoden aikavälillä isompia kuin tuo 200 000 euroa) saisi enimmäkseen katettua yhdelläkin isolla leikkauksella. Tällaisia ovat esimerkiksi:

1. Luovutaan Pohjanhovista. Tämä on korkeintaan pieni säästö, jos yhtymä ei löydä toimintatalouden tilalle uutta käyttäjää.

2. Luovutaan Domus Gaudiumin järjestötiloista ja siirretään kaikki järjestöt Uudelle. Tästä seuraavien riitojen rinnalla viimevuotinen tilajako oli vielä kevyttä tavaraa.

3. Lakkautetaan Ylioppilaslehti.

4. Siirretään korporaatiot Vanhalta Dommalle. Vaikutus näkyisi lähinnä Vanhan tuloksessa, mutta ei suoraan toimintataloudessa. Aivan älytön kulttuuriskandaalihan tästä nousisi, mutta toisaalta voidaan kysyä, tulisiko HYYn lakisääteisen tehtävänsä perusteella edes tukea korporaatioita muita kuoroja ja orkestereita enemmän.

5. Myydään Unicafe. En tosin tiedä, löytyisikö ostajia tarpeeksi hyvään hintaan.

Pienempiäkin säästökohteita on, mutta samaan tulokseen pääsemiseksi niistä pitäisi toteuttaa useita:

6. Lakkautetaan lapsiparkki.

7. Lopetetaan Vanhan järjestökäytön tuki.

8. Otetaan puolet pois toiminta-avustuksista. Tai sitten kaikki, niin saadaan säästettyä vähän enemmän.

9. Vähennetään HYYn omaa toimintaa niin paljon, että voidaan luopua yhdestä toimintasihteeristä.

10. Luovutaan Uuden B-portaan 3. ja 4. kerroksen järjestötiloista ja/tai Domus Gaudiumin pikkuklusterista. Molemmista luopumalla saataisiin varmaan yhtä iso riita kuin viime tilajako. Jos molemmista luovutaan ja lopuista järjestötiloista peritään parin euron neliövuokraa, saattaisi tämä nousta suureksikin säästöksi.

11. Erotaan SYL:n jäsenyydestä.

Jotkut varmaan tulevat mainitsemaan Lyyran ja/tai Yliopistokustannuksen lakkauttamisen säästökeinoina, vaikka ne eivät ole sellaisia. Molemmat toki tekevät nyt tappiota, mutta pidemmällä aikavälillä ne lienee budjetoitu nollille. Jos siis tappion tekeminen jatkuu, molemmat täytyy lakkauttaa, mutta säästötarve pysyy senkin jälkeen entisellään.

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */