maanantai 17. marraskuuta 2008

Marraskuun pimeydessä loistaa Keskustan vihreä valo

On ehkä syytä pieneen jälkipuintiin koettujen kunnallisvaalien osalta. Etäisyyttä vaaleihin on jo riittävästi, joten mahdollisuus kriittiseen arviointiin on sen johdosta paremmat. Helsingissä tulos oli karmea. Menetimme neljännen paikkamme valtuustossa. Sanomaamme kotivaaleista ei kuultu tai sitä ei uskottu. Miksi näin?

Tarkastelen kysymystä lähinnä omasta kokemuksestani vaalikentältä kuluneiden kuukausien ajalta, en syyttäen, vaan asioita kriittisesti pohtien. Mielestäni ehdokkaiden tekemä vaalityö oli Helsingissä erittäin hyvää. Teimme porukalla hienoa työtä hyvässä yhteishengessä. Oli todella kyse talkoista! Keskustalla oli ehdokkaita ympäri kaupunkia ja ehdokkailla kattavasti erilaisia teemoja. Kantavana teemana oli kotien merkityksen esiin nostaminen. Mielestäni teimme parhaamme.

Tappion pomminvarmaksi syyksi erityisesti Helsingissä näen Keskustan valtakunnallisen kuvan heikentymisen kevään vaalirahoitusjutun sekä juuri vaalien alla julkisuuteen tuotujen alueellistamishankkeiden johdosta. Lisäksi, Vanhasen puutarhakaupunki-malli tyrmättiin median taholta ja Soininvaara keräsi äänet. Keskusta koettiin ehkä muutosta vastustavaksi voimaksi, vaikka me olemme perusarvoiltamme reformistinen puolue.

Yhtenä suurimapana tappion syynä Keskustan valtakunnaliseen sukellukseen näkisin valtakunnallisen mainonnan vähyyden. TV-mainonnasta luovuttiin täysin, mitä voitaneen pitää virheellisenä päätöksenä. Nykymaailmassa vaalien voittajaksi selviytyy todennäköisimmin se, joka käyttää vaaleihin eniten rahaa ja nimenomaan mainontaan. Suomalaiselle yhteiskunnalle pitää tarjota vihreää valoa!

Keskustan ansioksi vaaleissa näen kodin arvostamisen lisäksi yhteisöllisyyden korostamisen. Vaalit osoittivat Keskustalle, että alueellistamispolitiikka on tullut tiensä päähän, ellei sitä tehdä aidosti alueen omia vahvuuksia tukien - ei pelkästään hallinnollisesti laitoksia ja virastoja siirrellen. Koko maata on kehitettävä, mutta luovasti ja inhimillisesti. Vaalit osoittivat myös, että Keskusta tarvitsee erityisen kaupunki-strategian. Työ on aloitettava välittömästi. Toivon puoluevaltuuskunnalta innostuneisuutta asiaa kohtaan.

Vaaleista sisuuntuneena,
T. puheenjohtaja Kalle

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */