maanantai 2. maaliskuuta 2009

Lex Nokia opiskelijalle

Jotkut hallituksen suunnittelemat lait saavat enemmän huomiota kuin toiset. Tämä niin sanottu Lex Nokia eli sähköisen viestinnän tietosuojasta annetun lain muuttamiseen tähtäävä prosessi kuuluu varmasti niiden lakien ryhmään, joiden valmistelua ja käsittelyä on seurattu mediassa keskimääräistä enemmän. Eikä suotta. Pureutuuhan se yhteen suomalaisten visusti suojelemaan osa- alueeseen, yksityisyyden suojaan. Eihän kukaan meistä halua kertoa muille suurimpia salaisuuksiamme, ei varsinkaan pomollemme. Pitäähän töissäkin olla oma rauha, eikä kaiken tiedon tarvitse levitä yrityksen johdolle asti. Lain tavoitteena oleva yrityssalaisuuksien suoja on tosin saanut jopa liian suuren painoarvon verrattuna työntekijöiden yksityisyyden suojaan. Perustellusti voidaan myös kysyä, onko lakimuutoksella todellista vaikutusta yrityssalaisuuksien suojaajana.


Mutta mitä töissä pitää tehdä. Lähetellä omia sähköposteja, joita nyt aletaan seuraamaan yritysjohdossa. Ja kertoa omia salaisuuksia muille. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että yrityksen salaisuuksia muille ei saa kertoa ja tätä pitää pystyä valvomaan. Mutta samalla saattavat selvitä myös yksityiset salaisuudetkin. Mutta positiivisiakin uutisia yksityistä sähköpostia työaikana käyttäville löytyy. Työnantaja ei sentään pääse nettipalvelimilla oleviin sähköpostilaatikoihin kiinni. Eli sitä kautta voidaan edelleen laittaa kaikki tieto, mikä ei kestä pomon silmiä. Tai sitten hoidetaan työaikana vai työasioita ja vapaa- ajalle muut viestittelyt.


Vaikuttaako uusi laki myös opiskelijaan? Urkintaoikeus ei rajoitu ainoastaan työnantajiin vaan myös muihin yhteisöihin. Voin kuvitella tiedekunnan dekaanin lukemassa opiskelijoiden sähköposteja ja tarkkailemassa, etteivät yliopiston sisäiset salaisuudet leviä muiden tietoisuuteen. Merkittäviä vaikutuksia opiskelijan elämään tuskin syntyy, vaikka yhteisöllä onkin oikeus verkossaan liikkuuvien tunnistetietojen käsittelyyn. Oppilaitoksen verkossa tulee tuskin olemaan mitään suuria tarkastusiskuja uuden lain syntymisen jälkeenkään.


Työssä käyviin opiskelijoihin lain muuttuminen taasen voi vaikuttaa. Varaudu siihen, että isoveli valvoo. Pomo tietää kaikki asiasi ja luonnollisesti levittää tiedot koko työyhteisöön. Yksityisyyttä ei enää ole, vaan kaikki työaikana lähetetty tieto on yhteistä hyvää kahvitaukojen keskusteluihin. Mukavaa alkavaa työviikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */