maanantai 24. syyskuuta 2007

Pysyykö keskusta kehityksen mukana?

Mikäli kaupunginvaltuutettuun, professori, Laura Kolbeen on uskominen, Keskusta puolueelta on urbaani elämänmeno hukassa. Puoluesihteeri Korhoselle osoittamassaan avoimessa kirjeessä (Suomenmaa 17.8.2007), Kolbe tuo esille huolensa keskustan tulevaisuudesta. Kolben näkemyksen mukaan, puolue on perinteisesti alistanut pääkaupungin kehittämisen aluepolitiikalle. Suomen (pää-) kaupungistuminen on siten asettanut sen vaikeaan tilanteeseen. Voiko entisellä linjalla enää jatkaa vai onko omaksuttava paremmin urbaaniin elämänmenoon sopiva poliittinen identiteetti?

Kolben oma valinta vaikuttaa selvältä. Mikäli uusia avauksia ei synny, Suomen kaupungistuminen tulee hänen mielestään vähentämään keskustan poliittista painoarvoa. Onko Kolben huoleen aihetta? Mielestäni on. Pääkaupunkiseutu on nykymuotoiselle keskusta politiikalle haasteellinen ympäristö. Edellisissä kunnallisvaaleissa puolue sai Helsingissä 5,4 % ja Uudellamaalla 10,3 % äänistä. Koko maan äänisaalis kohosi 22,8 %. Eduskuntavaaleissakin tänä keväänä Helsingistä meni läpi yksi ehdokas! Itse sain havaita haasteellisuuden viimeksi Helsingin yliopiston avajaiskarnevaaleilla syyskuun 10. päivä, kun eräs vieras puki sanoiksi sen, mitä kymmenet (tai ehkä sadat) muut vieraat ajattelivat: ”Mitä keskusta täällä tekee, sehän on maalaisten puolue.” Onko keskusta vain maalaisten puolue? Onko keskellä tilaa myös kaupunkilaisuudelle?

Ymmärrän, että monissa muissa kaupungeissa nämä kysymykset herättävät ristiriitaisia tunteita. Mutta faktat ovat selvät: keskustalta puuttuu poliittinen näkemys, joka puhuttelisi 1.070.896 Helsingissä ja Uudellamaalla asuvaa äänestäjää. Heitä, jotka siis eivät äänestäneet keskustaa viime kunnallisvaaleissa 2004. Vertailun vuoksi mainittakoon, että luku vastaa Varsinais-Suomen, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjois-Karjalan vaalipiirien kaikkia äänestäjiä yhteensä. Keskusta on siis auttamattomasti altavastaajana alueella, joka on vuosina 1990-2006 ollut Suomen nopeimmin väestömäärältään kasvanut alue ja jonne suuri osa taloudellisesta sekä yhteiskunnallisesta vallasta on keskittynyt. Käsi ylös jokainen, jonka mielestä näin tulisi olla myös tulevaisuudessa! Demarit, kokoomuslaiset, vihreät ja rkp:läiset voivat laskea kätensä.

Yhdyn Kolben näkemykseen kaupungistumisen peruuttamattomuudesta ja siitä, että keskustan painoarvo lepää liikaa Helsinki-Uusimaa akselin ulkopuolella. Keskusta tarvitsee poliittisen linjan, jossa yhdistetään sujuvasti niin kaupunkilaisuus kuin maaseutu. Onko joku eri mieltä?


fil yo.
Kimmo Kamppari
Varapuheenjohtaja,
Helsingin Keskustaopiskelijat

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */