maanantai 14. tammikuuta 2008

Mikä on puhututtanut vuoden 2008 toisella viikolla?

Alkaneen vuoden uutisotsikoissa esiin ovat nousseet niin huoli hyvinvointierojen kasvamisesta kuin ilmastonmuutoskin. Tammikuun toisella viikolla otsikoissa on ollut muun muassa sosiaaliturvajärjestelmä, joka tulevaisuudessa tulee kohtaamaan mittavia uudistuksia, joiden kokonaisuudessaan pitäisi olla valmiita vuonna 2017. Sosiaaliturvaremonttia pohtimaan asetetun Sata-komitean lähtökohtana on ollut Suomen taloudellisen huoltosuhteen uhkaava kurjistuminen. Työvoiman määrä on pysähtymässä, mutta sitä vastoin sen liikkuvuus lisääntymässä. Mittareiden mukaan huollettavien määrä suhteessa työssäkäyviin alkaakin kasvaa voimakkaasti 2010-luvun alussa.

Henkilökohtaisesti mielenkiintoni herätti tällä viikolla uutisointi Helsingin seudun asumisen kalleudesta ja sen vaikutuksesta esimerkiksi työn vastaanottamiseen. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen (PTT) tekemän tutkimuksen mukaan asumisen kalleus rajoittaa jo työttömien muuttoa Helsingin seudulle, jossa tällä hetkellä olisi kuitenkin tarjolla paljon vapaita työpaikkoja. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan mukaan asumisen kalleus on johtanut jopa siihen, että Uudellamaalla yhtä avointa työpaikkaa kohti on vain yksi työtön työnhakija. Vaikka työttömyysastetta voidaan pitää yhä korkeana verrattaessa sekä parhaisiin maihin että Suomessa ennen lamaa vallinneeseen tilanteeseen, niin työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaannosta on tullut yhä tärkeämpi kysymys. Helsingissä vuokrat ovat noin kolmanneksen korkeampia kuin monissa pienemmissä kaupungeissa, edellisen lisäksi työllistyvä menettää useimmiten asumistuen saatuaan työpaikan. Nämä ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat osaltaan pääkaupunkiseudulle työllistymiseen. Toisaalta tällä viikolla olemme saaneet lukea, että Helsingin seutu lisää asuntorakentamistaan tavoitteenaan saada seudulle joka vuosi 2 500 uutta ja kohtuuhintaista vuokra-asuntoa. Osa näistä asunnoista olisi tarkoitus suunnata esimerkiksi opiskelijoille ja vanhuksille. Itsekin opiskelijana olen saanut kohdata haasteita ja ongelmia etsiessäni kohtuuhintaista vuokra-asuntoa. Vapaista asunnoista on pulaa erityisesti syksyisin opiskelujen alkaessa ja/tai jatkuessa. Ainakin suurimmissa opiskelijakaupungeissa etenkin kohtuuhintaisten asuntojen löytäminen on vaikeaa, miltei mahdotonta. Tässä yhteydessä on usein kuultu myös puhuttavan opiskelijoiden vaatimustason noususta, mutta henkilökohtaisesti en usko, että opiskelijoilla ainakaan yleisesti ottaen olisi vaatimustaso noussut yhtään sen enempää kuin muullakaan väestöllä.

Ympäristöongelmat, ilmastonmuutos ja ylipäänsä ympäristöasiat tuntuvat olevan nykyisin ns. kestopuheenaiheita ja hyvä niin. Helsingin kaupungin julkaisema ympäristökatsauksen mukaan kasvavat liikennemäärät ja energiankulutus aiheuttavat merkittävimmät haasteet Helsingin ympäristölle. Liikenteen melu ja saasteet ovat kaupungin suurimpia ympäristöongelmia. Henkilöauton käyttö sekä niin sanottu työmatkasukkulointi on lisääntynyt etenkin kaupungin rajoilla ja hengitysilman laatu on ollutkin ajoittain heikkoa Helsingissä. Raportin mukaan helsinkiläisten asenne ympäristösuojeluun on hyvin myönteinen, mutta asenteet eivät vain aina näy tekoina, mikä mielestäni ikävä kyllä ei ole ainoastaan helsinkiläisten ongelma. Pääministeri Vanhanen otti tällä viikolla kantaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Helsingin energiapoliittisiin linjauksiin ja siihen miten ne ovat ristiriidassa Suomen ilmastopolitiikan haasteiden kanssa. Vanhanen toi esille muun muassa epäkohdan siitä, kuinka kivihiileen panostava Helsinki voisi samanaikaisesti ottaa osaa myös kansallisiin ilmastotalkoisiin. Kaupungin virkamiesten laatimassa selvityksessä painotetaan fossiilisten polttoaineiden kustannustehokkuutta verrattaessa vaihtoehtoisiin ympäristöystävällisempiin energiamuotoihin. Vanhanen esittääkin kirjoituksessaan mielenkiintoisen ajatuksen siitä, että sallittaisiinko Helsingin saada jatkossakin energiansa halvalla kivihiilellä, kun samanaikaisesti maakunnat kehittäisivät ja käyttäisivät kalliimpaa uusiutuvaa energiaa. Vanhanen painottaakin sitä, että aktiivinen ilmastontorjunta vaatii muutoksia niin Helsingissä kuin koko Suomessa. Ympäristötalkoisiin tarvitaan kaikkien aktiivista osallistumista, pelkkä myönteinen asenne ei enää riitä, jos se ei näy myös konkreettisina tekoina jokaisen omassa toiminnassa.

Hyvää ja aktiivista alkanutta vuotta 2008 toivotellen!

Terhi Saarinen

1 kommentti:

Kalle Peltokangas kirjoitti...

Mielestäni Helsingin tulisi näyttää esimerkkiä niin ilmastotalkoissa kuin ympäristönsuojelussakin. Energiapolitiikka pitäisi olla aktiivisen ilmastopolitiikan mukaista myös Helsingissä. Onhan sentään kyse maan pääkaupungista. Välttämättä ei ole kovin mieltä ylentävää nähdä Merihaan kivihiilikasat, kun saapuu Viron laivalta esim. tuohon Katajannokalle. Tässä kaupunkipolitiikassa meillä on vielä paljon tehtävää! Helsingin viihtyisyyttä voidaan parantaa monin kerroin!

Tuosta asuntotilanteesta sen verran, että nyt tosiaan näyttää siltä, että päättäjät on vihdoinkin ottaneet todesta pääkaupunkiseudun kurjan asuntotilanteen. Tunnelin päässä pilkottaa jo valoa. Kun vuokrat alenevat lähelle maan keskitasoa, alkaa työvoimaa taas virrata tänne pääkaupunkiseudulle.Politiikan on luotava rohkaisevaa ja huomisen uskoa ihmisten elämään oikein ajoitetuilla päätöksillä!

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */