perjantai 4. heinäkuuta 2008

Sananen varusmiesten kotiuttamisrahasta ja onnittelut reserviin siirtyneille

Aivan aluksi lämpimät onnittelut kaikille Teille tänään yli 10 000 kotiutuneelle varusmiehelle ja -naiselle! Olette antaneet oman panoksenne maamme palvelemiseen sen puolustusvoimissa. -Tänään reservin aurinko paistoi ainakin täällä Helsingissä sinisen kirkkaalta taivaalta.

Samalla kun Euroopan Unionissa neuvotellaan turvatakuista ja ihmetellään Lissabonin-strategian kohtaloa, Suomi panostaa tehokkaaseen kutsuntoihin perustuvaan yleiseen asevelvollisuuteen. Hyvä näin. Syksyllä eduskunnan käsittelyyn tuleva turvallisuuspoliittinen selonteko on jälleen mielenkiintoista luettavaa. Suomella on merkittävä asema yhdentyvän Euroopan ja erityisesti Pohjois-Euroopan kartalla. Sen ovat viime aikojen keskustelut ja tapahtumat osoittaneet. Eurooppa on jo monella sektorilla yhdentynyt varsin mittavasti. On mielestäni järkevää, että myös ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä keskustellaan avoimesti ja kehittävästi.

Mutta palataksemme kotiuttamisrahaan: KOL eli Keskustan Opiskelijaliitto ehdottaa, että -rahan suuruus olisi viimeisen 30 vuorokauden päivärahojen suuruinen summa. Miksikö tähän kannattaisi hallituksessa tarttua?

Varusmiespalvelusaika on monella tapaa sitovaa. Tämä näkyy ennen kaikkea palveluksessa olevien taloudellisen tilanteen huonontumisena. Palveluksen aikana esimerkiksi työssä käyminen on lähes mahdotonta, eikä päivärahoilla elä nyky-Suomessa, varsinkin, jos elätettävänä on oman itsensä lisäksi muitakin. Kotiuttamisraha olisi kohtuullinen kädenojennus valtiolta palveluksensa suorittaneille. Se lisäisi motivaatiota palveluksen läpikäymiseen. Se auttaisi myös useimpia kotiutuvia "siviiliin" palaamisessa, kun on mahdollisesti etsittävä uutta työpaikkaa tai palattava takaisin opiskelumaailmaan. Esimerkiksi perheellisille opiskelijoille pienikin ja kertaluontoinenkin tuki tulee täyteen tarpeeseen.

Vaikka vihreä ei välttämättä hetkeen ole eräiden Suomen kansalaisten vaatekaapissa se ykkösväri, niin nautitaan kuitenkin täysin rinnoin Suomen vehreästä suvesta! Opiskelijalle se tarjoaa muutaman kuukauden irtiottoa lukukausien rutiineista ja mahdollisuutta hankkia työkokemusta ja säästöjä talvea varten.

Kesäisin terveisin Kalle Peltokangas
Helsingin Keskustaopiskelijat ry, pj

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */