perjantai 27. kesäkuuta 2008

Hätkähdyttävä testitulos Hesarissa

Perjantain Helsingin Sanomissa on yllättävä testitulos. Toimittaja oli ostanut tavaraa eri kaupoista kerrallaan yli 50 eurolla. Hän maksoi ostokset omalla maksukortillaan, mutta henkilöllisyystodistuksena hän käytti kollegoidensa papereita, milloin miesten, milloin naisten. Seitsemästä paikasta vain yhdessä katsottiin paperit tarkasti. Se oli Alkossa.

Itsekin joitakin vuosia sitten kaupan kassalla istuneena sitä tulee miettineeksi, miten tulin tarkistaneeksi papereita. Olin töissä marketissa usean kesän ajan pienehköllä paikkakunnalla. Asiakkaat tulivat tutuiksi, ja monien henkilökohtaiset tilinumerotkin sitä muisti ulkoa. Kun pankkikortilla maksettava summa ylittyi 50 euroa, jouduin silloin tällöin huvittavaan tilanteeseen. Nostan esimerkiksi maksutapahtuman, jolloin pyysin henkilöllisyystodistusta eräältä vanhemmalta naishenkilöltä. Hän oli ollut kyseisen kaupan asiakas epäilemättä viimeiset kolmisenkymmentä vuotta. Kyllä rouva katsoi minua merkillisesti, kun uusi ja innokas kesätyöntekijä pyytää nähdä paperit. ”No on aikoihin eletty, eihän multa oo ennenkää kysytty…” Mistäpä hänellä nyt papereita olisi ollut näyttää, kun niitä ei ole koskaan ennenkään tarvinnut kauppareisulle mukaan ottaa.

Kauppojen henkilökuntaa olisi varmasti syytä perehdyttää paremmin henkilöllisyyden tarkistamiseen. Alkon henkilökunta on, syystäkin, ainakin oman kokemukseni ja lehden testin mukaan tarkkasilmäisintä henkkareiden syynäämisessä. Kun summa on yli 50 euroa, vastuu on kaupan, jos kortti sattuu olemaan varastettu. Kortissa oleva nimi on oltava sama kuin henkilöllisyystodistuksessa, kuva näytettävä kyseessä olevalta henkilöltä ja allekirjoituksenkin pitäisi olla samannäköinen kuin kuitissa. Mahtaakohan moni kassa asian niin tarkasti tarkastaa, että allekirjoituksenkin katsoisi. Helsingin Sanomien pikatestin tuloksen perusteella eräs myymäläpäällikkö arveli, että henkkarihuijaus oli niin helppoa siksi, ”ettei vastaavanlaisia tapauksia ole tullut aiemmin ilmi”.

Susanna Ristimäki
Teol. yo
Eduskunta-avustaja

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

erittain mielenkiintoinen, kiitos

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */