torstai 22. lokakuuta 2009

Vaikuta paremmin

Kokoomusnuoret aloittivat otsikon mukaisen kampanjan tällä viikolla. Täytyy onnitella tovereita siellä leirissä, kampanja on hyvän asian puolesta ja tarpeellinen. Tämä tuli esille viimeksi pari päivää sitten tiistaina Helsingin keskustaopiskelijoiden järjestämässä Pääministerin kyselytunnilla, jossa opiskelijatoiminta-liike veti oman show’nsa. Sama asia tuli esille myös eri tavalla aivan toisen puljun, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan johdon suusta.

Otetaan ensin tämä jälkimmäisenä mainittu kommentti. Siinä joku HYY:n johtoon kuuluva kiitti, että olimme järjestäneet Pääministerin kyselytunnin kaltaisen tilaisuuden. Hekin kuulema olivat yrittäneet saada korkean profiilin edustajaa yliopistolle keskustelemaan opiskelijoiden kanssa yliopistouudistuksesta, laihoin tuloksin.

Kuten viimeisimmässä Keskustaopiskelijoiden Keskustelija-lehdessä 10 murrettua myyttiä nimisessä artikkelissa hyvin asia ilmaistaan: Oman puolueen opiskelija-aktiivin yhteydenotto kiinnostaa kansanedustajaa noin sata kertaa enemmän kuin Sitoutumattomien Iloisten Insinöörien edustajan soitto!

Näinpä. Tämä asia on yksi merkittävä tekijä kun miettii esimerkiksi sitä, ketä kannattaa edustajistovaaleissa äänestää. Monesti poliittisesti sitoutumattomat ehdokkaat haukkuvat poliittisia ehdokkaita mitä ihmeellisimmillä väitteillä.

Asia on kuitenkin niin, että edustajiston yksi tärkeimmistä tehtävistä on edunvalvonta. Mitä arvelet, arvoisa lukija, kumpi voi vaikuttaa esimerkiksi päättäviin poliitikkoihin paremmin: ”Iloinen insinööri” vai nuori opiskeleva puolueaktiivi? Oma arvioni on, että puolueaktiiveilla löytyy piiikkaisen paremmat kontaktit ja verkostot päättäjiin. Niistä ei ole ainakaan haittaa edunvalvonnassa!

Mennään sitten näihin opiskelijatoiminta-liikkeen asioihin. Aikaisemmin mainitussa tilaisuudessa pääministeri Matti Vanhasen aloituspuheen jälkeen he pistivät karvevaalimeiningin pystyyn pilleillä, serpentiineillä, vihellyksillä ja taputuksilla.

Sen jälkeen alkoi melko erikoinen puhe. Siinä mm. todettiin, että he ("me opiskelijat") vastustivat pääministerin tuloa ylioppilaskunnan tiloihin. Näin nämä eri tiloja kaikille käyttöön vaativat henkilöt ovat ensimmäisenä itse kieltämässä tiloihin tuloa. Eikä tila ole edes heidän… Eivätkä he edes edusta lähimainkaan kaikkia opiskelijoita… Eikä tässä puheessa tunnettu käsitettä realismi ja monin osin väitteet olivat pielessä…

Tuossa ”hauskassa” satiiriyritelmässä puheessaan he kiittivät kuitenkin paikalle tullutta pääministeriä siitä, että hän on eronnut. Pääministeri kuittasi viestin jo hauskemmalla huumorilla siteeraamalla kirjailija Mark Twainia: ”tiedot kuolemastani ovat ennenaikaisia”.

Oli tällä ryhmällä asiaakin. He mm. vaativat tuloerojen kasvun pysäyttämistä, asunnottomuuden poistamista, perustuloa ja rikkaita suosivan veropolitiikan lopettamista. Hienoja kantoja ja tavoitteita, mutta oleellista on miettiä miten oma viesti tuodaan esille?

Kohkaamalla ja pelleilemällä tärkeä viesti jää alle. En usko, että opiskelijatoiminta-liike saavutti tempauksellaan mitään. Opiskelijoiden toimeentuloa koskevan kysymyksen esitti myöhemmin huomattavasti fiksummin HYY:n edustajistoon kuuluva henkilö. Uskon, että hänen viestinsä ja huolensa meni pääministerille paljon paremmin perille, kuin opiskelijatoiminta-liikkeen.

Tempauksellaan opiskelijatoiminta-liike aiheutti myös närää muiden tilaisuudessa läsnä olleiden keskuudessa. He kuluttivat pitkillä puheenvuoroillaan jo muutenkin lyhyttä aikaa. Monet halukkaat eivät ehtineet esittää kysymystään pääministerille. Vaikka tavoitellaankin kauniita asioita ja on hienoa olla räväkkä ja tempaista, niin kannattaisi silti vielä kerran miettiä niitä toimintatapoja. Muita loukkaamalla ei omaa asiaa edistetä.

Tämä liike mielellään valtaa tiloja, osoittaa mieltänsä ja on muutoinkin radikaalina. Mitä he saavuttavat? Olisiko järkevämpiä tapoja pyrkiä saavuttamaan omat tavoitteet? Uskon, että he eivät saavuta juuri mitään. Osallistumalla puolueisiin ja politiikkaan tulos olisi parempi, niin naiivilta kuin se kuulostaakin. On parempi olla päättävien seinien sisäpuolella kuin osoittamassa mieltä ulkona.

Näiden järkevien vaikuttamiskeinojen puolesta Kokoomusnuoretkin kampanjoivat. Vilpittömät onnittelut ja kiitokset siitä heille. Pari mielenkiintoista tietoa kampanjan teksteihin on kuitenkin eksynyt.

Kampanjassa esitetään mm. seuraavat väitteet:
”Suomen suurimman puolueen nuorisojärjestönä meillä on vahva asema poliittisessa päätöksenteossa.”
”Me Kokoomusnuoret olemme Suomen vaikutusvaltaisin poliittinen nuorisojärjestö.”
”Kokoomusnuoret on Suomen vaikutusvaltaisin poliittinen nuorisojärjestö, melkeinpä millä tahansa mittapuulla mitattuna. Tämä on helppoa, onhan Kokoomus Suomen vaikutusvaltaisin poliittinen liike.”

Mielelläni kuulen perustelut väitteille kokoomusnuori-tovereiltani. Vastikään teleoperaattori Elisa joutui luopuman mainoksistaan, jossa kehui 3G-verkkoaan maan parhaaksi. Markkinaoikeus katsoi, ettei Elisalla ollut mainoslauseelleen riittäviä perusteita ja faktoja. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Markkinaoikeus sanoisi Kokoomusnuorten väitteistä.

Keskustanuorilla on poliittisista nuorisoliikkeistä eniten jäseniä, kuten on myös keskustalla puolueista. Keskustalla on eniten kunnanvaltuutettuja kuin myös alle 30-vuotiaita kunnanvaltuutettuja.
Ainut alle 30-vuotias kansanedustaja tulee keskustalta ja keskustanuorilta.
Ainut alle 30-vuotias meppi tulee myös keskustalta ja keskustanuorilta.
Keskustanuorten puheenjohtaja kuuluu puolueen puheenjohtajistoon. Onko kokoomusnuorilla jäsentänsä puolueen puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana?
Millä perusteella Kokoomus on Suomen vaikutusvaltaisin puolue? Viimeksi kun tarkistin, pääministeripuolue oli Keskusta. Keskusta on saanut eniten ääniä viimeisimmässä eduskuntavaaleissa.

En sitten tiedä, mitä mittareita ja mittapuita kokoomusnuoret ovat käyttäneet. Ainakin näillä mittareilla epäselvyyksiä ei jää. Keskustanuoret ovat Suomen vaikutusvaltaisin ja suurin poliittinen nuorisojärjestö.

2 kommenttia:

joa kirjoitti...

Olen jotenkin vähä hämmentynyt, jos keskustanuoret kerran ovat Opiskelijatoiminnan kanssa samaa mieltä sisällöllisistä asioista niin miksi niin suuri närkistys tavasta joita niitä tuotiin esille? Eikö olisi järkevämpää keskittyä siihen, että Vanhanen hallituksineen toimisi asunnottomuuden poistamiseksi, tuloerojen kasvun pysäyttämiseksi jne. En ymmärrä miksi halutaan hierarkisoida vaikuttamistapoja kun kerran voisi keskittyä siihen, että hyvää muutosta saataisiin aikaan.

En myöskään ymmärrä miten asumispolitiikka ja tuloerojen kasvu EI liity opiskelijapolitiikkaan, sehän on täysin selvää, että jos toimeentulon kanssa on ongelmia niin se vaikuttaa negatiivisesti itse opiskeluun.

Mielestäni Opiskelijatoimintaa ei voi syyttää siitä, että itse tilaisuus ei mennyt teidän mielestänne niin kuin olitte ajatelleet. OT vei tilaisuudessa ehkä viisi minuuttia (pillit, puhe ja kukitus). Se, että paikalla olevat halusivat puhua muun muassa vaalikohusta, energiapolitiikasta ja asumispolitiikasta ei ole ”OT:n vika”. Itse olen hämmentynyt siitä, että annettiin Vanhaselle 15min. aikaa puhua hallituksen energiapolitiikasta siinä alussa, siinä meni jo nähdäkseni mahdollisuus keskittyä siihen mitä teidän mielestänne on sitä opiskelijapolitiikkaa. Onko mielessänne käynyt, että jollain saattaa olla laajempi näkemys siitä, että mitä opiskelijapolitiikan raamien sisälle kuuluu? Itse luokittelen toimeentulon ongelmia ja asumispolitiikkaa osaksi opiskelijapolitiikkaa, joten nähdäkseni OT pysyi tilaisuuden ”raamien sisällä”.

Huvittavaa on, että keskustaopiskelijat on lähtenyt kamppailemaan kokkareiden kanssa siitä, että kenellä on eniten vaikutusvaltaa. Käytännössähän riitelette siitä, että kumpi on esim. syypää siihen, että tuloerot on kasvanut 1990-luun laman aikana ja jälkeen eniten Suomessa koko Euroopassa. Itse seison mieluummin ulkopuolella osoittamassa mieltä kuin istun sisällä edistämässä omaa uraani ja teen siinä samalla päätöksiä jotka jatkuvasti lisää eriarvoisuutta.

Eikö muka OT saavuttanut mitään? Tekstistähän käy ilmi, että keskustaopiskelijat tukevat OT:n asiasisältöä! Odotan innolla että lähdette tekemään politiikkaa puolueen sisällä jolla saadaan pysäytettyä tuloerojen kasvua, kaikille saadaan asunto, kuin myös perustuloa ja loppu rikkaita suosivalle veropolitiikalle. Minua taas ei kiinnosta miten toimitaan, tai kuka toimii. Haluan vaan saada positiivista muutosta aikaan. Kivaa jos ”vaikutusvaltaisin nuorisojärjestö”, keskustanuoret tai keskustaopiskelijat saavat näitä asioita aikaan!

Anonyymi kirjoitti...

Kylla, luultavasti niin se on

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */