keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Kansalaisten palveluksia ja yhteiskunnan tarpeita

Demarit ovat ottaneet aloitetta maanpuolustuksen asioissa. Ensin presidentti Tarja Halonen esitti siviili- ja varusmiespalveluksen alkuun yhteistä koulutusjaksoa ja eilen SDP esitti yleistä kansalaispalvelusta. Esitykset eivät ole mitenkään uusia ideoita, mutta hyvä, että asiaa nostetaan pinnalle.

SDP:n ulko- ja turvallisuuspoliittinen jaosto perustelee ehdotustaan kansalaispalveluksesta sukupuolten tasa-arvoisella kohtelulla. Tasapuolisuus on tärkeä asia ja otettava huomioon, mutta se ei saa olla lähtökohta. Perusteluna täytyy olla jotakin muuta kuin tasa-arvo.

Lähtökohtana täytyy olla yhteiskunnan tarve. Minkälaista mallia ja palvelusta Suomi tarvitsee? Toiseksi täytyy miettiä, miten nämä tarpeet parhaalla mahdollisella tavalla tyydytetään.

Kärjessä täytyy olla maanpuolustus. Ensisijaista on ratkaista, mikä on tehokkain ja tarkoituksenmukaisin tapa turvata Suomen uskottava puolustus ja erilaisten kriisitilanteiden hallinta. Suomi on monella tapaa poikkeuksellinen maa, vähiten geopoliittisista syistä. Uudet uhat koskettavat kaikkia maita, eikä Suomi voi niitä sivuuttaa.

Kansalaispalvelusta on perusteltu kaikille hyödyllisten taitojen oppimisella. Näitä voidaan kutsua vaikkapa kansalaistaidoiksi.

Voi olla, että kansalaispalvelus on tässä mielessä hyvä ratkaisu. Se on myös hyvä keino saada viimeinen yhteys koko ikäluokkaan, esimerkiksi ajatellen syrjäytymistä ja terveyden seuraamista.

Kysymys kuuluukin, voitaisiinko kansalaistaitoja opettaa riittävästi jo peruskoulussa, ammattikoulussa ja lukiossa. Nämä tuntuisivat ainakin keveämmiltä ratkaisuilta. Kummastakin ratkaisusta löytyvät huonot ja hyvät puolensa.

Jotkin kokoomuslaiset ovat asian ydintä, yleistä asepalvelusta, koplanneet yhteen Nato-kysymyksen kanssa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta ihan näin mustavalkoista vaikutussuhdetta on turha tehdä.

Kun näihin kysymyksiin vastaamalla on löydetty paras malli Suomelle, voidaan miettiä myös tasa-arvokysymystä. Se ei saa kuitenkaan olla päällimmäisenä mielessä. Maailmasta ei millään saa täysin tasa-arvoista.

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */