tiistai 5. helmikuuta 2008

Opiskelijaperheet unohdettuja väliinputoajia

Valtioneuvosto asetti sosiaaliturvan uudistamiskomitean (SATA) toteuttamaan hallitusohjelmaan kirjattua sosiaaliturvan kokonaisuudistusta, joka koskettaa myös meitä opiskelijoita. Meidän tehtävämme onkin huolehtia, etteivät opiskelijoiden asiat pääse tällä kertaa unohtumaan, vaikka korjausta vaativia epäkohtia riittääkin runsaasti. Tinkimätön lähtökohta tulee olla kaikkien ihmisten tasavertainen ja oikeudenmukainen kohtelu. Opiskelijoiden tämänhetkinen kohtelu on kuitenkin kaikkea muuta kuin tasavertainen ja oikeudenmukainen suhteessa muihin sosiaaliryhmiin eikä kannustavuudesta työhön ja perheen perustamiseen ole tietoakaan. Erityisesti opiskelijalapsiperheillä onkin nykyisin kohtuuttoman heikko asema; he elävät todellisessa köyhyysloukussa.

Sosiaaliturvauudistusta mietittäessä onkin otettava huomioon opiskelijoiden eri elämän tilanteet: opiskelijat tarvitsevat kokonaisvaltaisen, kattavan ja oikeudenmukaisen sosiaaliturvan, mikä tällä hetkellä ei valitettavasti toteudu. Esimerkiksi työttömyyspäivärahan päälle maksetaan lapsikorotus, mutta elatusvelvollisilla opiskelijoilla tällaista asiaankuuluvaa korotusta ei ole. Tulee myös muistaa, että työttömien jo pelkkä peruspäiväraha on huomattavasti opintotukea suurempi.

Mistä johtuu tällainen eriarvoisuus? Kun opiskelijalla, varsinkin perheellisellä, on jopa turvattomampi taloudellinen asema kuin työttömällä, ei opintojen ja perheen eteen tehtävää työtä nähdä minkään arvoisena eikä opiskelijaa tasavertaisena yhteiskunnan jäsenenä. Jotain on pahasti pielessä. Opiskelu, työnteko ja lasten hoitaminen ovat palkittavia asioita – eivät rangaistavia.

Samaan aikaan puhutaan kuitenkin syntyvyyden nostamisesta tasolle, jolloin väestö uusiutuu. Opiskelijoiden tulisi myös hankkia mahdollisimman paljon työkokemusta jo opiskelujensa rinnalla ja luoda suhteita tuleviin työnantajiin. Miten tämä kaikki onnistuu? Vanhempainrahajärjestelmä ei sekään suosi lasten saamista opiskeluaikana, mikä osaltaan on lykkäämässä monien perheen perustamista. Varsinkaan pienten lasten opiskelevilla vanhemmilla ei myöskään ole mahdollisuutta ilta- tai viikonlopputöihin ja siten nostaa tulotasoaan, sillä tuskin kukaan vanhempi haluaa olla erossa lapsistaan 24/7!

Elämänlaatuun vaikuttavat toki monet muutkin kuin taloudelliset seikat kuten hyvät perhe- ja ystävyyssuhteet. Epäoikeudenmukaisessa kohtelussa ja riittämättömässä perustoimentulossa on kuitenkin siemen uupumukseen, masennukseen ja onnettomaan elämään – mutta myös muutokseen. Ensiaskel kohti kokonaisvaltaista uudistusta on epäkohtien tiedostaminen ja halu oikeudenmukaisempaan ja kannustavampaan yhteiskuntaan. Emmehän halua, että yhteiskuntamme enää rankaisee vastuullisuudesta, vaan kannustaa siihen!

Sini Luokkanen
Filosofian ylioppilas
HeKo:n hallituksen jäsen

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asiaa! Erittäin hyvin argumentoitu kirjoitus. Jatkakaa samaan malliin!

Kalle Peltokangas kirjoitti...

Kiitoksia palautteesta! Panostamme blogiin entistä tiukemmin. Kannattaa seurata, mistä kirjoitamme!

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */