keskiviikko 30. huhtikuuta 2008

Gaudeamus, vappu!



Vappu on täällä taas. Kohta koko kaupunki vilkkuu väriloistossa, kun opiskelijat valtaavat kadut ja puistot kirjavine haalareineen ja valkoisine lakkeineen. Havis Amanda saa lakin päähänsä ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja vie opiskelijoiden terveiset tasavallan presidentille. Ylioppilaskunnan laulajat, Akademiska Sångförening, Polyteknikkojen kuoro ja monet muut kuorot kohottavat esityksillään isänmaallista tuntoa.

Vappu on opiskelijoiden rakastama juhla. Tänäkin vuonna vappua saadaan viettää varsin lämpimissä olosuhteissa. Aurinko hellii lukuvuoden opiskeluitaan päätteleviä. Yhdellä jos toisella ajatukset saattavat karata hetkittäin jo tulevaan kesään ja sen tuomiin uusiin haasteisiin tai ansaittuun lomaan.

Vapun viettoon kuuluu myös opiskelijoilla väkevä juominen. Suomalaisten alkoholinkulutus on viime vuosien onnettoman alkoholiveropolitiikan johdosta kasvanut hälyttävän korkeaksi. Vuodesta 2003, jolloin veroalennus tehtiin, alkoholin tilastoitu kulutus on kasvanut 15 prosentilla. Parin vuoden ajan alkoholisyyt ovat olleet työikäisten, 15–64-vuotiaiden miesten ja naisten, yleisin kuolinsyy. Suomalaisten alkoholitottumuksissa on huolestuttavia piirteitä. Humalahakuinen juominen on yleistynyt yhä nuorempien keskuudessa. On perusteltua kysyä, voisiko asiat olla toisinkin? Voisiko vappua juhlia maltillisemmin, kohtuullisemmin, raittiimmin, vai onko sosiaalinen paine liian kova?

Kannustan juomisessa vähintään kohtuullisuuteen. Jokainen meistä kantaa tietenkin itsestään vastuun päättäen, juoko vai eikö. Mutta kohtuullisuus ja raittius on suositeltavaa, jos haluaa, että vapusta jää aivokalvolle muutakin kuin päänsärky.

Vappu on universaali juhla. Se on työn juhla. Suomalaiset ovat olleet maailmalla tunnettuja juuri korkeasta työmoraalistaan. Meillä on halu tehdä työssämme parhaamme. Tämän tahdon toivoisi säilyvän tulevaisuudessakin. Siitä on viime kädessä kiinni koko Suomen menestys globaalissa markkinataloudessa. Tänä vappuna saamme iloita maamme korkeasta elintasosta. Meillä nuoremmilla sukupolvilla on painava vastuu kehittää edelleen tätä maata.

Työssä palkitaan ennen kaikkea ahkeruus ja rehellisyys. Erityisesti bisnesmaailmassa luotettavuus on ehdoton vaatimus. Kerran voi huijaaminen ja pettäminen onnistua, mutta toista kertaa ei enää tulekaan. Sama pätee politiikkaan ja yleensä elämään. Rehellisyys maan perii, sanotaan. Se on totta edelleen.


Opiskelu on opiskelijan päätoimi. Se on useimmalle meistä täysipäiväistä työtä, pitkiä iltoja ja varhaisia aamuja. Monella on myös sivutoimia omalta tai muulta alalta. Opiskeluaika on osittain myös aikaa, jolloin luodaan suhteita lähestyvään työelämään.

Kaikella työllä me rakennamme tätä yhteiskuntaa, pidämme pyörät pyörimässä. Porvarihallitus on onnistunut hyvin työllistämispolitiikassaan. Kiitokset siitä! Tätä kehitystä on edelleen ruokittava. Mutta on myös muistettava, että maassamme on edelleen työttömiä ja suuri joukko pätkätyöläisiä. Sosiaaliturvan perusuudistuksessa on mahdollisuus korjata inflaation ja palkankorotusten aiheuttaman sosiaaliturvan ostovoiman romahdus. Meidän on muistettava myös heikompia ja vähäosaisia yhteiskunnassamme. Periaatteeksi pitäisi tulla "naapuria ei jätetä". Tällöin ideaalissa tapauksessa jokaisella suomalaisella taloudella olisi turvaverkko ympärillään.

Kohtuullista ja iloista vappua 2008!

Kalle Peltokangas
Helsingin Keskustaopiskelijoiden Pj

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */