tiistai 18. joulukuuta 2007

Budjettiedarissa perinteistä vääntöä

Onko kuudessa ja puolessa tunnissa kylliksi? Uusi HYY:n edustajisto päätti eilen pitkän väännön jälkeen HYY:n ensi vuoden budjetista. Eläkkeelle ensi vuoden alusta jäävä Ylioppilaskunnan talousjohtaja ja HYY Yhtymän toimitusjohtaja Linnea Meder totesi illan viimeisessä puheenvuorossa puoli kahdentoista aikaan, että illan "budjettiedari" oli hyvin samanlainen kuin edellisetkin. Äänestyksissä oli selkeästi kaksi puolta, poliittiset sekä ainejärjestöt ja osakunnat.

Mederille edustajiston kokous oli 37., minulle ja monelle muulle vasta toinen. Puheessaan Meder kiitti edustajistoa ja puheenjohtajaa hyvin sujuneesta yhteistyöstä ja lähetti terveiset nykyisten edustajien kautta kaikille hänen aikanaan edustajistossa istuneille. Edustajisto nousi osoittamaan seisaaltaan suosiota Mederille tämän päättäessä puheensa. Mederin kausi kesti viisi vuotta. Nyt hänen paikkansa ottaa Heikki Härö, joka myöskin oli kokouksessa läsnä alusta loppuun saakka. Härö esitteli edustajistolle HYY Yhtymän kiinteistötaloutta ja nosti ensi vuoden tärkeimmiksi tavoitteiksi investointien loppuun saattamisen, kuten kolmannen ylioppilastalon rakentamisen, asiakkuuksien jatkuvuuden varmistamisen sekä kiinteistöstrategian tarkastamisen siitä näkökulmasta, että pitkänaikavälin kassavirrat turvataan ja että niitä myös kasvatetaan.

Tiukimmat väännöt käytiin yllätys, yllätys, pääluokan 25., "Järjestöjen toiminnan tukeminen ja muut avustukset", kohdalla. HyVih:t esittivät, että osakuntien toiminta-avustuksesta olisi otettu 2000 euroa pois, jolloin summa olisi pudonnut 16000 14000:een euroon. Äänestyksessä päädyttiin yllättäen tasatulokseen, minkä johdosti pääsihteeri kaivoi povitaskustaan virallisen äänestyskolikon, jonka toisella puolella komeilee V.I.Leninin pää ja toisella puolella tekstiä, jotka viittaavat suureen ja mahtavaan. Onnettareksi pääsi edustajiston vanhin, joka on tällä erää Johanna Nuorteva. Nuorteva nappasi kiinni puheenjohtaja W. Rydmannin heittämän ruplan ja onni päätyi suosimaan tällä kertaa osakuntia.
No. Luonnollisesti HyVih:n Erkki Perälä esitti poliittisten opiskelijajärjestöjen(jolla on edustajistossa yksi tai useampi edustaja) toimintalisään 1000 euron korotusta, jota ainejärjestöjen Launonen ei suinkaan voinut sulattaa. Toimintalisää jaetaan edustajistossa toimiville poliittisille opiskelijajärjestöille, joilla on paljon toimintaa myös edustajistossa vaikuttamisen lisäksi. Launosen mielestä Perälän esitys asettaisi poliittiset järjestöt eriarvoiseen asemaan, koska kaikilla poliittisilla ei ole edustajaa edustajistossa. Launonen esitti myös epäilynsä siitä, että rahat eivät välttämättä menisi suoraan muuhun toimintaan, vaan esimerkiksi vaalityöhön. Launonen vaati, että vaaleissa kaikilta järjestöiltä vaadittaisiin tarkka selvitys vaalirahoituksestaan. Perälän esitys kaatuikin hallituksen pohjaa vasten. Avustussumma pysyi talousarviossa 2000 eurossa, mikä oli tietenkin meidän kannalta harmillista. Avustukset herättivätkin suuria tunteita ja äänekkäimmät aplodit illan aikana.

Järjestöjen avustusmäärärahojen ohella keskustelu Kehy-projektien määrärahan prosentista oli myös kuuma. HeKO:n linjan mukaisesti HELP:n Mikko Nuotto esitti, että talouden säästökuurin johdosta 0,7 % viime vuotisesta periaatepäätöksestä joustettaisiin ja päätettäisiin prosentiksi 0,35. Maamme hallitus on ottanut tavoitteekseen 0,7 % Bkt:sta, mutta todellisuudessa ollaan päästy vasta noin 0,35 %:n tuntumaan. Nuotto perusteli päätöstään taloudellisen tilanteemme lisäksi sillä, että 0,35 prosentillakin Kehy-projektien määrärahat olisivat nousseet viime vuodesta kokonaisella 2850 eurolla, jolloin summa olisi ollut 14750 e. Tämä olisi meidän opposition mielestä ollut aivan riittävä määräraha ja myöskin maamme hallituksen politiikan mukaista. Pitkällä tähtäimellä on tietenkin pidettävä kiinni 0,7 %:n tavoitteesta ja päätöksestä. Mutta edustajisto arvotti kuitenkin tässä kireässä taloudellisessa tilanteessakin Kehy-projektit niin arvokkaiksi ja ylioppilaskunnan tässä asiassa suunnannäyttäjäksi, minkä johdosta Nuoton esitys ei mennyt äänestyksessä läpi.

Jos jostakin asiasta edustajisto oli kovin kahtia jakaantunut, niin lapsiparkin ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoille näytettiin vihreää valoa ihailtavan yksimielisesti. Lapsiparkille löytyy nykyisestä edustajistosta todella suuri kannatus, mikä on varmasti merkittävä uutinen perheellisille opiskelijoille. Lapsiparkin toimintaa halutaan vahvasti tukea koko edustajiston toimesta. Edustajisto päätti lähes yksimielisesti myös ns. avoimen lähdekoodin ohjelmistojen(esim. Linux) käyttöönoton selvityksen tekemisestä. Selvitys on tehty edustajiston toimesta jo kahdesti, mutta kummallakin kerralla silloiset hallitukset ovat jättäneet hankeen siihen. Olisiko kolmas kerta nyt oikea hetki. Jo periaatteellisista syistä hallituksen toistuva edustajiston ylikäyminen tässä asiassa on vähintäänkin hämmästyttävää. Kokouksessa käytettyjen puheenvuorojen mukaan ylioppilaskunnan siirtyminen avoimen lähdekoodien ohjelmistojen käyttäjäksi toisi huomattavia säästöjä pitkällä aikavälillä. Huomattakoon, että useat kaupungit Suomessa ovat jo siirtyneet näiden ohjelmistojen käyttäjäksi, joten kyse ei ole enää mistään uudesta ja oudosta asiasta. Kuriositeettina voi sanoa, että kyseisen asian on edustajistossa pannut vireille ensi kertaa Linus Lång ns. "Linux-paperilla" vuonna 2004.

Näillä sanoilla terveiset edustajistosta, joka eilen oli koolle kutsuttuna. Vaikka ylioppilaskuntamme talous on tulevina vuosina tiukempi ja leikkauksia joudutaan tekemään, niin ylioppilaskunta voi ja hengittää siitä huolimatta tulevina, ja erityisesti tulevana 140 v. juhlavuona täysin rinnoin! Ylioppilaskunta on aina jäseniensä näköinen. Tällä hetkellä on menossa mm. valiokuntiin ilmoittautuminen. Osallistu ja vaikuta ylioppilaskuntasi elämään!

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */