sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

Ilmastonmuutosta ilmassa?

Helsingin keskustaopiskelijoista koostuva iskuryhmä pääsee ensi viikolla seuraamaan Eduskunnan kyselytuntia ja tutustumaan samalla lakeja säätävän eduskuntalaitoksen toimintaan. Piipahdamme kansanedustaja Mirja Vehkaperän vieraana. Vierailuamme odotetaan kovin, joten toivon, että kaikki ilmoittautuneet ovat tahoillaan valmistautuneet ja pohtineet visaisia kysymyksiä kansanedustaja Vehkaperän pään menoksi.

Eduskunta ei lepää laakereillaan ja odottele meidän vierailua tai torstaina televisioitavaa kyselytuntia. Eduskunnan työjärjestyksen mukaan tiistaina 12.3. aloitetaan EU:n ilmasto- ja energiastrategiasta täysistuntokeskustelu. Tammikuussa Euroopan komissio antoi jo silloin paljon huomiota saaneen tiedonannon ilmasto- ja energiastrategiasta. EU:n ilmasto- ja energiastrategia tulee olemaan merkittävä kokonaisuus, josta Suomen kantaa pohjustavat useat eri valiokunnan. Käsiteltävänä oleva strategiakokonaisuus yltää lonkeronsa useille eri yhteiskunnan osa-alueille. Ainakin näin lupaillaan Eduskunnan nettisivuilla, enkä epäile asiaa yhtään.

Onhan kysymys ehkä tunteita herättävimmästä asiasta sitten NATO-keskustelun. Toinen väittää, ettei mitään ilmastonmuutosta ole tulossa ja rajoitukset energiantuhlailuun ovat tarpeettomia. Toinen on vaihtanut lamppunsa aikapäiviä sitten energiansäästölampuksi ja siltikään ei polta sitä juuri koskaan. Toisaalta energiantuotannon osalta keskustelua käydään hiilidioksidivapaan ja uusiutuvan energian välillä, samalla kun metsäteollisuus kantaa huolta puun riittävyydestä. Yksi uskoo tuulivoimaan ja toinen ydinenergiaan, ja kolmas luonnollisestikin kannattaa Vuotosta. Kemijärvi-case ja Venäjän puutullit vain lisäävät vettä myllyyn, jonka tehosta toivoisi voitavan siirtää jotain sähköverkkoonkin. Samalla yksityiset ihmiset kantavat huolta omien elintottumustensa vaikutuksista luontoon ja pelkäävät työpaikkojensa puolesta. Taitaapa joku kantaa huolta myös siitä, millainen ympäristö jää tuleville sukupolville. Näyttää siltä siis, että ilmasto- ja energiakeskustelu koskettaa jokaista meistä – aina kotitaloudesta suuryritykseen.

Tammikuun puolivälin jälkeen EU:n komissio antoi ilmasto- ja energiapaketin, joka sisältää muutokset EU:n päästökauppajärjestelmään, kasvihuonekaasujen päästövähennystavoitteet päästökaupan piiriin kuulumattomilla sektoreilla ja uusiutuvan energian käytön lisäämisen. Taustana tälle ovat viimekeväiset Eurooppa-neuvoston päätökset, joiden tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä sekä lisätä energiaomavaraisuutta unionin alueella. Komissio esittää Suomelle uusiutuvan energian käytön lisäämistä 38 %:iin energian loppukulutuksesta vuoteen 2020 mennessä, kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 16 %:lla päästökauppajärjestelmään kuulumattomilla sektoreilla. Vähennys lasketaan vuoden 2005 tasosta. Päästökaupan piiriin lisätään uusia toimialoja ja uusia kaasuja. Merkittävintä lienee kuitenkin, että kansallisista päästöoikeuksien jakomenetelmistä on tarkoitus luopua ja päästöoikeuksien kokonaismäärä päätetään yhteisötasolla. Komissio esittää, että jatkossa päästöoikeudet huutokaupattaisiin. Suomen osalta kaikki tavoitteet ovat haastavia ja vaativat taloudellisten ponnistelujen helpottamiseksi myös asennemuutosta. Ja sen tosiasian hyväksymistä, että ilmastotalkoot maksavat. Mutta ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hajautettu energiantuotanto voivat tuoda meille myös uusia työpaikkoja. Ilmasto- ja energiastrategian tuomilla lainsäädäntömuutoksilla on vaikutuksia meidän kaikkien elämään. Päätökset voivat näyttäytyä rangaistuksina ja arkea vaikeuttavina ilkeyksinä. Päätösten avoin valmistelu ja perustelu auttavat ymmärtämään ja hyväksymään lainsäädäntömuutokset helpommin. Tässä toivon, että kukaan ei sorru selittelemään EU:n vaatimuksilla näitä vaikutuksia. Olemme mielestäni vastuussa energiankulutuksen vähentämisestä ja muista toimista kuten uusiutuvien energiamuotojen käyttöönotosta sekä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä jo sen perusteella, että ilmastonmuutos on todellisuutta. Olemme osana unioni sidottuja yhteisiin päätöksiin, mutta ilmastonmuutos ei ole EU:n vika. Avoin ja rehellinen keskustelu aiheista ja ympäristötiedon saaminen ovat mielestäni ratkaisevaa asenteiden muuttumiseen.

Kuluneella viikolla kokoontuneet EU:n ympäristöministerit vaativat, että ilmasto- ja energiapaketti olisi saatava valmiiksi ja hyväksytyksi mahdollisimman pian, viimeistään alkuvuodesta 2009. Suomessa tämä käsittely siis alkaa lähetekeskustelulla tiistaina ja Eurooppa-neuvosto käsitellee asiaa heti seuraavana päivänä. Ilmasto- ja energia-asioiden osalta on tulossa superviikko? Toivottavasti asiat etenevät ja kaikki osapuolet ymmärtävät, että ilmasto- ja energiastrategia vaatii rajujakin ratkaisuja.

Lisää lukemista:

Työ- ja elinkeinoministeriö - http://www.tem.fi/index.phtml?s=2542

Ympäristöministeriö - http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=84&lan=fi


 


 

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */