torstai 2. lokakuuta 2008

Miksi poliittisten opiskelijajärjestöjen toiminnan mainostamista rajoitetaan?

Helsingin yliopistossa ja monessa muussa maamme korkeakoulussa toimitaan vastoin yliopistolain henkeä ja kirjainta. Nykyisen lain mukaan yliopiston yleinen tehtävä on ”edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Tehtäviään hoitaessaan yliopistojen tulee toimia vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa, edistää tutkimustulosten ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta." Kuulostaa hyvältä, mutta.

Todellisuus on kuitenkin sitä, että esimerkiksi poliittisten opiskelijajärjestöjen järjestämien tapahtumien mainostaminen on käytännössä voimakkaasti rajoitettua. Ilmoitustilaa on ensinnäkin aivan liian vähän ja toisekseen ilmoitustaulut eivät aina sijaitse paikoilla, joista ne tavoittaisivat opiskelijat. Viimeksi kuluneella viikolla edustamani järjestön, Helsingin Keskustaopiskelijoiden tämän viikon tapahtumien mainokset revittiin pois Viikin kampuksella. Keskustassa näin ei onneksi toimittu.

Viikin vahtimestarin mukaan kaikki poliittinen mainonta tai esimerkiksi kunnalisvaaleihin liittyvä mainostaminen on kiellettyä. Järjestävän tahon näkökulmasta tällainen suhtautuminen tuntuu suorastaan järjettömältä. Lain mukaan yliopiston tulisi olla kannustamassa opiskelijoitaan aktiivisiksi kansalaisiksi ja ottamaan vastuuta ympäröivästä yhteiskunnasta. Yliopiston tulisi lisäksi olla vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa - onko poliittisten järjestöjen toiminnan hankaloittaminen sitä? Tässä kyseisessä tapauksessaha kyse oli vain aivan tavallisesta keskustelutilaisuudesta ja kyselytunnista. Mainokset eivät todellakaan olleet niin sanottuja vaalimainoksia, vaan kutsuja opiskelijoillekin ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta tapahtumasta eli kunnallisvaaleista reflektointiin.

Yliopiston suhtautuminen poliittisesti aktiivisten opiskelijoiden toimintaan rikkoo olennaisesti myös sananvapautta. Mielipiteenilmaisunvapaus on aivan keskeisiä yksilön perusoikeuksia. Toivon todella, että Suomen korkeakouluissa suhtautuminen politiikkaan paranisi, sillä tällä hetkellä tilanne on varsin hälyttävä. Olemme kaukana 1960-luvun radikalismin vuosista. Nuoret ovat poliittisia tänäänkin, mutta myönteisellä tavalla. Yliopiston kasvatustehtävä on jäänyt lapsipuolen asemaan viime vuosikymmeninä yhteiskunnallisen elämän saralla. Nuoret ovat edelleen isänmaamme toivo. Yliopiston on toimittava vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa. On nähtävä rikkautena ja mahdollisuutena se, että yliopisto voi opiskelijapoliitikkojen ja politiikasta kiinnostuneiden opiskelijoidensa kautta toimia elävässä vuorovaikutuksessa puolueiden ja muun yhteiskunnan kanssa.

Kunnallisvaalit tulevat onneksi yliopistolle ylioppilaskunnan kautta. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen sihteeri järjestää kunnallisvaalipaneelin Vanhalla ylioppilastalolla 14.10. klo 19. En itse ole tällä kertaa paneelissa, mutta olen paikalla esittelemässä Helsingin Keskustaopiskelijoiden toimintaa kaikille kiinnostuneille. Samalla minua voi tulla tapaamaan sinne myös kunnallisvaalien tiimoilta. Nuori idealisti ei väsy taistelemaan aatteen ja tärkeiden asioiden puolesta! Nähdään.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoista tietoa

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */