torstai 29. toukokuuta 2008

Verojärjestelmä remonttiin?


Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä Suomen koko verojärjestelmä pitäisi laittaa remonttiin. (HS 24.5.). Kataisen mielipiteet ovatkin herättäneet kummeksuntaa, sillä hänen mielipiteensä eivät olleet aivan sitä, mihin on kokoomuslaisilta totuttu. Kataisen veto oli todella yllättävä. Mielestäni fakta on kuitenkin se, että verojärjestelmässämme on ongelmia, jotka vaatisivat korjausta. Pääomatulojen ja ansiotulojen verotuksen erotus on tuonut valtiolle ongelmia, jotka vaikuttavat kärjistyvän aina vain. Pahimpana esimerkkinä ovat tällä hetkellä lääkäreiden ja asianajajien perustamat yritykset, joiden avulla he pystyvät tällä hetkellä käytännössä katsoen muuntamaan ansiotulonsa pääomatuloiksi ja maksamaan selvästi pienempää veroprosenttia. Ongelma ei ole tällä hetkellä vielä kovin laaja, mutta nämä ammattiryhmät ovat ilmeisesti vasta jäävuoren huippu ja on hyvinkin mahdollista, että monet muut alkavat tekemään samoin. Siksi varmasti myös valtiovarainministeriö on asian suhteen varpaillaan. Lisäksi käynnissä oleva sosiaaliturvan uudistuksen yhteydessä olisi järkevää muuttaa verojärjestelmää, sillä se on myös sosiaaliturvan uudistamisen kannalta olennaista.

Uudistus ei ole kuitenkaan ongelmaton sillä, vaikka ajatus ansioverotuksen keventämisestä ja ympäristöverojen ja välillisten verojen nostosta kuullostaa sinänsä ajattelemisen arvoiselta. Esimerkiksi monien välillisten verojen reipas nostaminen kurjistaa yleensä eniten kaikista pienituloisempia, esimerkiksi eläkeläisiä ja opiskelijoita, sillä heidän tulonsa eivät yleensä siinä määrin lisäänny niin paljon palkkatulojen kasvaessa. Tietysti verojärjestelmän muutos vaatisi vastaavasti sosiaaliturvaan suuria muutoksia, mutta näiden molempien järjestelmien yhteensovittaminen ei ole helppoa.

SAK:n pääekonomisti Pertti Parmanne pitää Kataisen esityksiä ihan "Epäuskottavina" (Uusisuomi.fi 26.5.). Kommentti ei sinänsä yllätä, mutta Parmanne ei kuitenkaan tyydy vain Kataisen linjausten kommentointiin, vaan hämmentää soppaansa vielä omilla ideoillaan. Ideat tosin kuulostavat siltä, että kuin ne olisi tilattu SDP puoluetoimistolta mittatilaustyönä. Parmanne ehdottaakin haastattelussaan, että metsämaan kiinteistöverotusta tulisi harkita etenkin siksi, koska varallisuusvero on poistettu. Pitää vain toivoa, että ideoiden ollessa tuota tasoa, hänen ja muut SAK:n tekemät ideat verotuksen uudistamisen suhteen eivät pääse koskaan Valtioneuvoston ulko-ovea pidemmälle. Metsää omistavien rinnastaminen suoraan varakkaisiin on mielestäni vähintäänkin kyseenalaista.

Toivottavasti veroreformi ei jää kuitenkaan vain puheen asteelle. Saa nähdä, millaisen avauksen valtiovarainministeriö asian suhteen tekee ja missä aikataulussa. Keskustan Opiskelijaliitolla (KOL) on oma perusturvatyöryhmä, joka on pohtinut sosiaaliturvan ja verotuksen uudistamista. KOL esittelee työryhmän raporttia Keskustan puoluekokouksessa Joensuussa 13-15.6. Raportti tulee olemaan hyvin mielenkiintoinen. Sen voin luvata.

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */