keskiviikko 24. lokakuuta 2007

Väliviikon tunnelmia

Yliopistolla vietetään kuluvalla viikolla väliviikkoa. Opetusta ei (tiettävästi) järjestetä, joten jokainen voi käyttää viikkonsa kirjastossa tai lomaillen. Tai tehden jotain muuta mukavaa tai itselle tärkeää. Väliviikko tulee sopivaan saumaan ennen edustajistovaaleja ja loppurutistusta vaalikampanjoinnissa. Edustajistovaaliehdokkaiden kuvia on ilmestynyt näkyville paikoille ja opiskelijoita muistutetaan tulevista vaaleista. Äänestysprosentin nostaminen on varmasti kaikkien vaaleissa ehdolla olevien tavoitteena. Sen lisäksi tietysti, että oma porukka saa kerättyä mahdollisimman suuren kannatuksen.

Opiskelukyvyn ylläpitäminen vaatii panostusta omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Tälläkin kerralla SYL:n vaalikoneessa oli kysymyksiä niin opiskelijaruokailuista kuin liikunnasta ja terveyspalveluistakin. Näiden peruspilareiden varaan opiskelijan jaksaminen ja tuloksentekokyky nojaa. Omasta jaksamisesta on pidettävä huolta syömällä, nukkumalla ja liikkumalla. Edustajistovaaleissa voi myös äänestämällä ottaa kantaa siihen, millaista politiikkaa näiden osa-alueiden suhteen tehdään. Opiskelupäivän aikana on tärkeää saada ja ehtiä syödä monipuolista ja terveellistä ruokaa. Sairastuessa on päästävä lääkärin tai terveydenhoitajan puheille. Yliopistoliikunnan tarjoamat liikuntapalvelut tuovat myös lisäpuhtia opiskeluun. Liikuntapalveluiden tuottamisessa pitäisi keskittyäkin perusliikuntamuotoihin, sellaisiin matalankynnyksen ryhmäliikuntamuotoihin, joihin liikuntaa ehkä vähemmänkin harrastanut pääsisi helposti mukaan ilman pelkoa tulla jyrätyksi heti alkuunsa. Päivän mittaan istumme kumarassa luennolla ja kirjastossa. Vaatisimme päivittäin annoksen liikuntaa – olipa se siten jumppaa tai lenkkeilyä. Säännöllinen liikunta virkistää – erityisesti ulkona tehty reippailu.

Opiskelukyvyn ylläpitämisessä myös järjestötoiminta ja muut sosiaaliset aktiviteetit korostuvat. Yliopistolla opiskelu voi olla yksinäistä puurtamista, missä toisen opiskelijan kohtaaminen voi olla epävarmaa. Jokainen istuu korvatulpat korviin tungettuina kirjastossa, ja pienikin risahdus saa aikaan mulkoilua äänen perään. Keskustelua luennoillakin on syytä välttää, sillä vähäisiä opetustuokioita ei raaski tuhlata vierustoverin kanssa puhumiseen. Opiskelijajärjestöjen parissa voi osaltaan tyydyttää tarvetta sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Viime lauantaina kokoontui Keskustan puoluetoimistolle parisenkymmentä opiskelijaa läheltä ja kaukaa tutustumaan niin Keskustaopiskelijoiden kuin Keskustankin toimintaan ja aatteisiin. Aamusta ohjelma oli enemmän muodollista, kun saimme tuhdin annoksen ajankohtaisesta politiikasta pääministeri Vanhasen erityisavustaja Sanna Rauhansalon välityksellä. Keskusta-aatteesta meille oli kertomassa Keskustan suunnittelupäällikkö Ilkka Miettinen. Hieman myöhäiseksi venähtäneen lounaan jälkeen innokkaimmat osallistujat jatkoivat vielä keilaamaan. Iltaa kohden ohjelma hieman epämuodollistui mahdollistaen vapaamman mutinan jopa valtakunnan päivänpolitiikasta. Juuri tällainen kenties ohjaamaton ajatustenvaihto on sitä tärkeintä antia erilaisissa keskustaopiskelijoiden tilaisuuksissa. Keskustelu ei tahdo loppua millään. Viimeiset hiillostamiset taisivat tapahtua puoluetoimiston saunanlauteilla.

Saunankaan merkitystä opiskelukyvyn ylläpitämisessä ei siis pidä väheksyä!

Riitta-Liisa Kemppainen
Sihteeri ja KOL-vastaava,
Helsingin keskustaopiskelijat ry

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */