lauantai 20. lokakuuta 2007

Yliopistot uudistuvat - Miten käy opiskelijan?

Yliopistojen perusrahoitusta ollaan lisäämässä ensi vuonna noin 20 miljoonalla ei se kuitenkaan riitä kattamaan kasvia tarpeita. 20 miljoonaan on yli puolet vähemmän, mitä opetusministeriö on budjettiin ehdottanut.

Pelkkä rahan ” lappaaminen” yliopistoon ei kuitenkaan riitä. Siitä ei ole iloa, jos se rouhiintuu yliopiston byrokratian rattaisiin tai että sen lisääminen vastaavasti näy opetuksen tasossa tms. Tarvitaan myös muutoksia yliopiston toiminnassa. Yliopistojen pitää pystyä tehokkaampaan toimintaan. Yliopistolakia ollaankin muuttamassa. Opetusministeriö:
“Hallitusohjelman (15.4.2007) mukaan yliopistojen taloudellista autonomiaa lisätään mahdollistamalla yliopistoille julkisoikeudellisen oikeushenkilön tai yksityisoikeudellisen säätiön asema. Samanaikaisesti uudistetaan yliopistojen hallintoa ja päätöksentekojärjestelmää. Tämän lisäksi toteutetaan tutkimuksen ja koulutuksen innovaatioyliopisto.”

Etenkin “innovaatioyliopisto” on huomattava muutos suomalaisessa korkeakoulupolitiikassa. Toisaalta on pidettävä mielessä se, että innovaatioyliopiston kaltaiset säätiöpohjaiset yliopistot/korkeakoulut eivät ole kuitenkaan mikään uusi asia: Esimerkiksi Helsingin kauppakorkeakoulu valtiollistettiin vasta 1970-luvulla. Sitä ennen se oli toiminut säätiönä. Myös muita korkeakouluja toimi samalla periaatteella. Näen siksi tässä hankkeessa mahdollisuuksia jo pelkästään huomioiden sen historialliset taustat. Mielestäni kuitenkin opiskelijoiden osallisuus päätöksentekoon pitäisi ottaa huomattavasti paremmin huomioon. Itseäni ainakin osaltaan harmittaa se, että opiskelijoita ei olla ilmeisesti ottamassa säätiön ns. ulkopuolisen hallituksen jäseniksi.

Yliopistolain muutos on osaltaan merkitsevä mutta osin myös tilastollinen. Yliopisto saa entistä autonomisemman roolin ja sen rahoituksesta annetaan erillissäädökset.

Yliopiston opetuksen tason kannalta merkittävin muutos saattaa olla yliopiston virkojen muuttuminen palvelussuhteiksi. Tämä toivottavasti luo dynaamisuutta yliopiston toimintaan ja edesauttaa pätevämmän opettajakunnan valikoitumista. Toisaalta ei ole toivottavaa missään määrin, että tämä lisää entisestään yliopiston pätkätyökulttuuria. Toivon sen päin vastoin parantavan yliopiston henkilöstöhallinnointia, joka ei käsitykseni mukaan (mitä olen kuullut siellä töissä olevilta) toimi ollenkaan hyvin.

Lisäksi myös yliopiston hallinto muuttuu. Tällä hetkellä opiskelijoilla on edustus esimerkiksi yliopiston konsistorissa, joka on yliopiston korkein päättävin elin. Opiskelijat on otettava huomioon eli opiskelijoille on taattava riittävät vaikuttamismahdollisuudet myös tulevaisuuden yliopistojen hallinnossa, miten se sitten tarkalleen ottaen määräytyykään.

Lisätietoja ja keskustelua aiheesta mm. opetusministeriön sivuilla: http://www.minedu.fi/opencms/opencms/handle404?exporturi=/export/sites/default/OPM/Koulutus/artikkelit/Yliopistolaitoksen_uudistaminen/

Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */