maanantai 1. lokakuuta 2007

Terveiset yhteispoliittisesta seminaarista

Järjestöaktiivin kalenteri pullistelee erilaisia tapahtumia. Usein tapahtumat järjestetään omalla porukalla – paikalla on KOL-aktiiveja ympäri Suomea. Vaihtelua ja virkistystä tarjosi yhteispoliittinen seminaari Tampereella. Viime lauantaina yhteispoliittiseen seminaariin Tampereen työväentalolle oli tiensä löytänyt kollilaisten lisäksi myös muiden poliittisten opiskelijajärjestöjen edustajia. Seminaarin aiheena oli koulutuksen tasa-arvo Suomessa. Seminaaripuhujina olivat erityisavustaja Laura Rissanen, OPM:sta, yliassistentti Marjo Vuorikoski Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden laitokselta sekä Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksen jäsen Liisa Ansala. Seminaarin päätteeksi paneelikeskustelussa olivat mukana kansanedustajat Anni Sinnemäki (vihr.), Harri Jaskari (kok.), Jutta Urpilainen (sd.) ja KOL:n puheenjohtaja Juha Iso-Aho.



Seminaarissa tuli esille hyvin monenlaisia näkökulmia koulutuksen tasa-arvoisuuteen aina perusopetuksesta korkeakouluihin. Tasa-arvokeskustelu laajeni sukupuolten välisestä tasa-arvosta aina laajemmalle esteettömyydestä alueelliseen tasa-arvoon. Enemmän olisin toivonut keskustelua – ja alustustakin – perhetaustan sekä vanhempien koulutuksen merkityksestä opiskelijoiden opintopolkuun, koska tämä on ollut esillä eri medioissa kuluneen vuoden aikana. Opintotuen ja maksuttoman koulutuksen ansiosta kaikilla on mahdollisuus opiskella haluamallaan alalla ja koulutusasteella. Mielenkiintoista olisi ollut kuulla näkemyksiä nimenomaan siitä, miten vanhempien tai perheen henkinen tuki ja kannustus valita suunnaksi korkeakoulu vaikuttaa opintopolkuun. Tai kuinka suuresta vaikutuksesta on kysymys. Omalla kohdallani kouluja käymättömät vanhempani ovat aina pitäneet itsestään selvänä, että opiskelen itselleni korkeakoulututkinnon. Vanhempien tuki on ollut ehdottoman tärkeää varsinkin siinä vaiheessa, kun opiskelupaikka yliopistossa antoi odottaa. Yhteiskunnan kannalta olisi tehokasta, jos jokainen aloittaisi opintonsa heti lukion jatkeeksi ja putkahtaisi opintoputkesta maisterinpaperit kädessä säädyllisessä ajassa. Tavoitteena olisi, että mahdollisimman moni opiskelija valmistuisi – läpäisyn tehostaminen mainitaan OPM:n koulutuksen ja tutkimuksen kehityssuunnitelmissa. Läpäisy kuulostaa opiskelijan korvissa kovin kovalta termiltä. Olemme massaan, jota puserretaan läpi siivilän. Läpäisyprosentin nostaminen vaatii ehdottomasti myös paneutumista opiskelukäytänteisiin, opintojen ohjaukseen ja tenttikirjojen saatavuuteen. Myös tenttiakvaario voisi hyvin edistää läpäisyä – mahdollistaa opiskelijalle osallistua tenttiin itse valitsemanaan ajankohtana. Tenttiakvaarion yhdistäminen opintoputkeen, missä luentoja järjestetään ainakin oikeustieteellisessä tiedekunnassa vain tiettynä aikana vuodesta, on mielenkiintoista. Opintojen on seurailtava opintoputkea, mikäli opiskelija haluaa hyötyä luennoista ja muusta lähiopetuksesta. Rästitenttien osalta tenttiakvaario tietysti toisia huomattavaa vapautta, ja mahdollistaisi myös kesällä useampaan tenttiin osallistumisen. Opetuksen ennakkoluuloton kehittäminen ja erilaisten oppijoiden huomioiminen myös korkeakoulussa on tärkeää.

Osallistuminen opiskelijapoliittiseen toimintaan ja erilaisiin tapahtumiin kuluttaa aikaa. Viikonlopun jälkeen kotona ovat paikat sekaisin ja paperikeräysastia ratkeaa liitoksistaan. Orientoituminen uuteen viikkoon voi tapahtua paluumatkalla junassa tai hyvin myöhään kotona reppua tyhjentäen. Kuitenkin kaikki reissut lisäävät ainakin puolituttujen määrää ja herättävät ajatuksia. Omat ajatukset saattaisivat jäädä kiertämään liiaksi kehää, jos väliin ei tunkisi uusia ja erilaisia ajatuksia. Omienkin näkemysten tarkastelu uudesta kuvakulmasta on hyväksi. Jopa itsensä tarkastelu viikonlopun aikana otetuista valokuvista.

Keskustan opiskelijaliitto (KOL) järjestää syksyn aikana vielä yhden seminaarin. Suosittelen kaikille ilmoittamista alue- ja kuntaseminaariin Vaasaan, joka järjestetään lauantaina 13.10.2007. Lisätietoja KOL:n nettisivuilta, www.keskustaopiskelijat.fi.

Riitta-Liisa Kemppainen

Helsingin keskustaopiskelijat ry

sihteeri ja KOL-vastaava



Ei kommentteja:

 
/* Google analytics koodi */ /* Google analytics koodi */